
בימים אלו, תחילת אוגוסט, 2020 - ימים של מגמה לחזור לשגרה אחרי תקופת סגר אך בידיעה שוירוס הקורונה לא נעלם מחיינו בארץ ומספר הנדבקים הפך אותנו למדינה אדומה וגם כאשר חלק גדול מארצות היעד של התיירים הישראלים עדיין מוגדרות כאדומות, בהרבה בתים, עולה בוודאי גם השאלה מתי נוכל לצאת לחו"ל לחופשה ואם כבר יהיה אפשרי לטוס לחו"ל בקרוב, כיצד עלינו להיערך לטיול?
אחרי שנים של שמיים פתוחים, כאשר מדי חודש יצאו מאות אלפי ישראלים לנופש או לטיול לחו"ל, מגפת וירוס הקורונה או כפי שהיא מכונה בעולם: Covid 19 גרמה למהפך. יציאות הישראלים לחופשה פסקו כמעט לחלוטין בחודשים מרץ, אפריל, מאי, יוני ויולי השנה (2020). חודש יוני היה גם החודש בו החלה "החזרה לשגרה", אך בחודש זה עדיין היה היקף הטיסות הנכנסות והיוצאות מישראל קטן מאד ולכן גם נושא הטיולים עוד רחוק מלהתממש, מהסיבה שבמקביל להסרת ההגבלות על התקהלויות החל גל שני של הדבקויות בקורונה ומספר החולים עלה. בכל זאת, כמה ארצות באגן הים התיכון כמו יוון וקפריסין כבר הכריזו כי יאפשרו לישראלים להגיע ולבלות ללא צורך בתקופת בידוד וגם כי יחודשו הטיסות בינן ובין ישראל במהלך חודש אוגוסט.

כדי לבלום את התפשטות המגפה והקטנת פגיעתה בתושבים פעלו רוב המדינות להפסקת הטיסות הבינלאומיות כמעט לחלוטין וגם הוגבלה התנועה החופשית בין מדינות וגם בתוכן. באיחוד האירופאי אסרו כניסה ממדינה אחת לרעותה אחרי שנים רבות של גבולות פתוחים ותנועה חופשית. בנוסף, הוכרזה מדיניות של בידוד במשך זמן של כשבועיים למגיעים ליעדים חדשים, אניות הקרוזים לא הורשו לעגון ביעדי הטיולים ולהוריד נוסעים לביקור ביעדים מתוכננים, וכמובן, נמנעו התקהלויות והאזרחים נקראו לחבוש מסיכות פנים ולשמור על היגיינה.
חשוב לדעת, כי ברוב המדינות בתי קפה, מסעדות, בתי מלון גדולים ואפילו שירותים ציבוריים נסגרו כמעט לחלוטין והיום כאשר מסעדות ובתי קפה נפתחים לאיטם, השירותים הציבוריים מהווים את אחת מנקודות התורפה בתחום ההיגיינה ולכן סביר שחלקם יישארו סגורים עוד זמן רב.
בימים אלו פורסם כי אחרי אמצע אוגוסט יש סיכוי שקפריסין ויוון יפתחו שעריהן לתיירות מישראל. בה בעת, באירופה חלק מחברות התעופה הגדולות, לדוגמה בריטיש איירוויז ולופטהאנזה חזרו בחודש האחרון לטוס תוך שמירה על כללי הגנה מפני הדבקות בוירוס הקורונה, ולהוביל תיירים לאיים או מדינות נקיים מקורונה.
החלטתם, מתוך התבוננות לעתיד, להתחיל בתכנון חופשת סוף קיץ או סתיו חשוב לדעת שהנופשון או הטיול המתוכננים לא יוכלו להדמות למה שהיינו מורגלים אליו בעבר.
כמו בתחומים רבים בחיינו גם התיירות הבינלאומית לא תחזור להיות דומה לזו של הקיץ האחרון. להערכת כתב הדברים, בשנתיים הקרובות יהיה עולם התיירות נתון לתוצאות השפעת תקופת התפרצות המגפה בחורף ובאביב השנה, מצד אחד, ומהחשש לאפשרות של התפרצויות חוזרות של המגפה באופן מידי ו/או לקראת הסתיו והחורף הקרובים בלוח השנה, מהצד האחר. צריך להבין ולהפנים שיציאה לחופשה בחו"ל במהלך המחצית השנייה של שנת 2020 תושפע רבות מהבעיות שיצר נגיף הקורונה בחלקים רבים על כדור הארץ וגם מחשש להתפרצותו החוזרת, כל עוד לא נמצא חיסון אפקטיבי ויעיל למחלה וגם שניתן יהיה לקבלו טרם יציאה לחו"ל.
מהאמור לעיל ברור שתכנון יציאה לטיול או לנופש בחו"ל מחייבים את התאמתם לשינויים רבים, שחלקם עדיין לא ידוע, כמו הנחיות לכללי התנהגות חדשים בשדות תעופה שעכשו עוסקים בהגדרתם – בנתב"ג כבר הודיעו שיש להגיע לטיסה 4 שעות לפני ההמראה - ושינויים בתנאי הרווחה בטיסות עצמן לדוגמה הגבלות בנושא אכילה ושתייה, נושא שלגביו טרם פורסמו הנחיות ארגוני התעופה הבינלאומיים.
בהקשר זה פורסם בכלכליסט (3 במאי) כי שר התיירות הקרואטי הציע להנפיק "דרכון Covid 19" עבור התיירים ומפעילי הענף. במקביל, יוון מקווה להתניע את התיירות "באמצעות פרוזדור תיירות אירופאי מאובטח". התהליך כבר התחיל אלא שאירופה חזרה ושקעה במה שאנו מכנים "הגל השני" של הנגיף.
לתכנן טיול או נופשון, זה גם חלק מהחזרה הכללית לשגרה של כל אחד ואחד מאתנו ומאפיין את המעבר מתקופת המגפה לחיים של אחרי המגפה.
לאור היקף אי הוודאות בכל הקשור לטיסות ולהתנהגות המטיילים בחו"ל וכל עוד לא ניתן להתחסן נגד הקורונה, להלן רשימת המלצות בהיבטים הקשורים לתכנון הטיול בחו"ל עם פתיחת השמיים והים, לקראת עונת התיירות הנפתחת:
- בחירת מקום לינה – אחד הנושאים החשובים בעידן בו התקהלות אינה מומלצת היא נושא בחירת מקום הלינה. המלצתי היא לבחור מגורים כפריים כמו צימר או בית או דירה עם כניסה נפרדת או מלון דירות ו/או חדרים עם כניסות נפרדות. בחירה של מקום מגורים כזה רצוי שתאפשר טיול כוכב (יציאה יומיומית לאתרים בטווח מנסיעה סביר וחזרה לאותו מקום לינה). בכך תתמקדו אמנם באזור אחד או יותר ותוכלו לבקר באתרים בהם רציתם לבקר בטווח נסיעה של מרחק סביר. יתרון אי המעבר בין מקומות לינה רבים בטיול בודד היא לא רק עניין של נוחות אלא גם עניין של בטיחות בריאותית והיגיינה שמכתיבה לנו המשך פעילותו של וירוס הקורונה.
- נקיון והיגיינה – היא אחת מדרישות הביטחון הבריאותי שלנו בימים אלה. לכן חשוב מאד לבדוק עם מי שמשכיר חדר, דירה ואפילו רכב או קרוואן, אם הם עברו ניקוי וחיטוי בין המשתמשים השונים.
- בחירת אמצעי הנסיעה – בימים אלו מומלץ להסתמך כמה שפחות על תחבורה ציבורית (אוטובוסים ורכבות) לשמירה על ההיגיינה והריחוק החברתי. מסיבה זו הטיול האידיאלי בעידן של חשש מהדבקות בקורונה הוא עם רכב שכור, אותו מומלץ לקחת מיד עם ההגעה לשדה התעופה במדינת היעד ולצאת לטיול. את הרכב רצוי להחזיר במקום בו תעזבו את יעד טיולכם.
- מספר הנוסעים ברכב – לפי כללי מניעת התקהלות יש להימנע מצפיפות יתר בתוך רכב אחד ולכן יש להתאים את הרכב לא רק למספר הנוסעים אלא גם להרכב המשפחתי שלהם. במקרה שמדובר בנוסעים שמקורם במשפחות גרעיניות שונות, מומלץ לא לקחת רכב גדול אחד אלא מספר כלי רכב כך שכל משפחה גרעינית תסע ברכב משלה.
- טיול קרוואן – מעבר ליתרונות הרגילים של טיול קרוואן, טיול כזה מאפשר "התחמקות" מעולה מבעיות הקשורות להתקהלות המונית, מצד אחד, והשארות במסגרת הגרעין המשפחתי או החברתי הצמוד, מהצד האחר. חשוב מאד לבדוק שהקרוואן אותו תקבלו עבר חיטוי טרם מסירתו וגם שהמצעים אותם תקבלו נוקו וגם חוטאו. בנוסף, על בסיס ההנחיות להיגיינה בעידן הקורונה ולביטחונכם הבריאותי האישי, אני ממליץ לשטוף ולנקות את כל כלי האוכל הרב פעמיים (כולל צלחות וסכו"ם) והשירותים בקרוואן, בסבון לפני השימוש בהם ואולי גם לחטא משטחים במגבונים המיועדים לכך.
- מלונות לטיולי משפחה – בתקופת טרום הקורונה, "הכל כלול" הייתה הגישה שאפשרה בילוי משפחתי במלון אחד שבו האוכל, הבילויים והאטרקציות לכל הגילאים הם חופשיים ואפשרו שהות נוחה ומהנה. לתיירות בעתיד הקרוב יהיה יתרון בבתי מלון כאלו המאפשרים שהייה בחדר אחד ובילויים בסביבה פתוחה יחסית וזאת בגלל סכנת התפשטות וירוס הקורונה. לשם כך רצוי לעמוד על התנאים להלן:
- יש להמנע משהייה במרחבים סגורים ומהתקהלויות.
- מומלץ לבחור מלון שבו החדרים מפוזרים במבנים רבים ולא בקומות.
- יש בתי מלון המציעים בריכות הצמודות לחדרים. לדעתי לחדרים כאלה יש לתת עדיפות בהזמנת הלינה.
- בנופש משפחתי רצוי לבחור מלון בו יש אופציה להסעדה בשטחים פתוחים ולא בחדר אוכל גדול וסגור.
- מטען אישי לטיול – הפריטים במטעני היד ובמזוודות הנלקחים מהארץ חייבים להיות מותאמים לאפשרות של מגבלות בהגעה לבתי קפה מסעדות והצורך בהיגיינה אישית מוקפדת. לכן, אביזרים כמו מסכות, אלכוג'ל (עדיף במטליות חד פעמיות במיוחד בהגעה לטיסות), מטליות לחיטוי משטחים וכפפות, יהיו חלק מהציוד האישי (תיקי היד) ומהמטען במזוודות. חשוב לקחתם בכמות המתאימה ליותר מתקופת הטיול המתוכן (שתהיה רזרבה, לכל מקרה של עיכוב).
- כלים חד פעמיים – בשנים האחרונות מתמעט השימוש בכלים חד פעמיים במיוחד מפלסטיק, בכל העולם המערבי, בגלל הנזק הסביבתי שהם גורמים, לאחר השימוש בהם. בניגוד למגמה שתוארה לעיל, בתנאי הטיול של השנה/שנתיים הקרובה/ות ועקב הצורך האפשרי בתנאי היגיינה ובידוד, רצוי להצטייד מראש, בכלים חד פעמיים למצבים בהם, כתיירים, תאלצו לרכוש מזון בחנויות ו/או לקבלו במה שקוראים: "טייק אווי". בכל מקרה, לשמירת איכות הסביבה, עדיף לחפש ולקחת כלים שיש בהם יותר נייר (חומר המתכלה בקלות) ופחות פלסטיק.
- יציאה לשייט – לדעתי, אירועי "ספינת הקורונה", בחופי יפן, וספינות קרוז אחרות בעולם מלמדים כי חשוב מאד לשקול הימנעות משייט כזה עד לאחר מציאת חיסון לקורונה ובחירת שייט רק בחברה המחייבת את כל הנוסעים להוכיח כי חוסנו. בנוסף, רצוי מאד לבחור לינה באנייה בחדר עם מרפסת ו/או פתח איוורור טוב של החדר. בכל מקרה, מומלץ לבדוק מהם אמצעי החיטוי בהם משתמשים טרם הגעת הנוסעים והאם תמנע התקהלות ויישמר המרחק בין הנוסעים במסעדות האנייה ובמתקניה האחרים.
- יציאה לטיול מאורגן – ללא ספק, הצטרפות לקבוצה מאורגנת תקל על היוצא לחו"ל בכל הקשור להתארגנות בעידן של אי ודאות. לחברה המארגנת טיול מאורגן יש את האחריות על בטיחות הנוסעים ולבריאותם ולכן מלווה הטיול, המכונה גם מדריך, יקבל מהחברה המארגנת הנחיות ברורות ומקיפות בקשר להתנהגות הנוסעים/הקבוצה מבחינה בטיחותית ובריאותית. מה שיישאר בעייתי בטיול המאורגן היא העובדה שהנסיעות באוטובוס (במיוחד כאשר מדובר בקבוצות גדולות) יהיו בתנאי קרבה פיזית שאינם מומלצים בתקופה זו. יתרה מזאת, במציאות חיינו רוב המצטרפים לטיולים מאורגנים הם מבוגרים ודווקא אלו שייכים לקבוצת הסיכון מוירוס הקורונה. המלצתי היא שאם כבר מצטרפים לטיול בקבוצה מאורגנת יהיה זה רק לקבוצות אחרי שנגיע לנקודת הזמן שכל המשתתפים בהן יוכלו להוכיח כי התחסנו נגד וירוס הקורונה.
- ביטוח בריאות לנוסעים לחו"ל – עד חיסונם ההמוני של הנוסעים לחו"ל נגד וירוס הקורונה קיימת אי בהירות רבה לגבי אפשרות של הדבקות בזמן בילוי או טיול בחו"ל וצריך להבין שהטיפול בחולי קורונה, במיוחד כאשר לנוסעים יש מחלות רקע, הוא יקר וארוך. לאור הגדלת הסיכון, חברות הביטוח הודיעו על העלאה ניכרת במחירי ביטוח הנסיעות לחו"ל וגם שעלייה זו תותנה במצבו הבריאותי של הנוסע. ייתכנו גם מצבים שבהן חברות הביטוח יסרבו לבטח נוסע עם מחלות רקע הגורמות לסיכון של עלויות טיפול יקרות מאד. לאור האמור לעיל רצוי לשקול היטב את ההחלטה לצאת לחו"ל מבחינת אפשרויות ביטוח הנוסעים טרם רכישת כרטיסי הטיסה וכפי שאומר הפתגם העממי: "סוף מעשה במחשבה תחילה".
- ביטוח עסקת רכישה של טיול או חופשה – החשש מפני התחדשות ההתפרצות חוזרת של נגיף וירוס הקורונה ילווה כל אחד מאתנו מהרגע בו יחליט על יציאה לחו"ל. יש להניח גם שחברות הביטוח יסרבו לבטח עסקאות מלאות של הזמנת חבילות נופש או טיולים מאורגנים לחו"ל בגלל החשש הסביר של התפרצות חוזרת וביטול יציאות לחו"ל וגם ביטולי טיסות בהמשך. כך ייווצר מצב שבו נוסע לא יצא לנופש או לטיול בחו"ל אך גם לא תהיה לו חברת ביטוח אותה יוכל לתבוע את החזר הוצאותיו.
חלק מהדרישות שצוינו לעיל כמו חיטוי הרכב ומקום המגורים, טרם מסירתם, יגררו כפי הנראה עלות נוספת אך חשיבותם רבה לבטיחותם ולרווחתם של היוצאים לטיול והמשתמשים במתקנים האלו.
נקודה אחרונה אך בעלת חשיבות רבה. לפני כל קבלת החלטה על יציאה לחו"ל, צריך לזכור כי במקרה של התפרצות מחודשת של המגפה גם במרחבים קטנים ומקומיים ייתכן והרשויות יחליטו על חובת בידוד של עד 14 יום לכל המגיעים אליהם בטיסה או שייט או בעת שתחזרו ארצה ממרחבים אלה. זהו הסיכון הגדול ביותר בהחלטה על יציאה לחופשה טרם קבלת חיסון נגד נגיף הקורונה, שהרי שבועיים אלה הם לרוב על חשבון התייר/המבקר וגם אם הוא בריא לחלוטין, ייתכן מצב שהוא לא יהנה בכלל מהטיול או הנופשון ואולי גם תשובשנה תוכניותיו לגבי זמן הטיסה חזרה ארצה.
יש להניח שכאשר יימצא ויופץ חיסון נגד נגיף הקורונה חלק מחברות התעופה וחלק מבתי המלון יעמדו בתוקף על כך שצוותיהם יחוסנו לבטיחות כולם. מן הראוי יהיה שחברות התעופה וגם בתי המלון יידרשו גם מאורחיהם הוכחה לכך שחוסנו ובכך הטיסות והשהייה בבתי המלון יהיו בטוחים ומרגיעים. לצורך זה אני מציע שביום בו יוחל במתן חיסונים נגד וירוס הקורונה, כל מתחסן יגיע עם הדרכון שלו ובעמוד האחרון בדרכון תוטבע חותמת המרפאה (בשפה האנגלית, כמובן) ובו ירשמו מספר המנה והתאריך בו ניתן החיסון ובכך כל תייר יוכל להוכיח כי הוא אינו מסכן את סביבתו. אני מאמין גם שאיש מהמתחסנים לא יתנגד לשלם אגרה עבור שרות זה. בכך יהפוך הדרכון לא רק לתעודת זהות אלא גם לדרכון בריאותי אשר יפתח אפשרויות תיירותיות רבות לנושאים אותו. הצעה ברוח זו הועברה על ידי כבר לפני כחודשיים למשרדי התיירות והבריאות וגם המלצתי להעבירה לארגון הבריאות הבינלאומי במטרה להשיג סטנדרט בטיחות בריאותית חדש לעולם התיירות (ואגב, לא זכיתי בתגובה...).
להגנה על עצמכם אני ממליץ שאם וכאשר יוחל בחיסון המוני בחרו לטוס בחברות תעופה והזמינו לינה בבתי מלון בהם החיסון הוא תנאי ראשוני לכניסה אליהם.
החלטתם לצאת לחופשה או לטיול בחו"ל – קחו את הנאמר לעיל בפרופורציה נכונה, התארגנו לחופשה באווירה חיובית והעיקר, תהנו!