היסטוריה מלכותית ודתית בעיר גיונגג'ו בקוריאה הדרומית

היסטוריה מלכותית ודתית בעיר גיונגג'ו בקוריאה הדרומית
העיר גיונגג'ו – Gyeongju (בצורת כתיבה קודמת*: Kyongju), שהייתה בירת ממלכת שילה במהלך 1000 שנים, היא הדוגמה הטובה ביותר לעיר המשמרת ומציגה את ההיסטוריה המלכותית והדתית של חצי האי הקוריאני - דרום קוריאה. במהלך תקופה זו היו גם 300 שנה בהן שלטה שושלת שילה גם על ממלכת קוריו. העיר נחשבה כבירה של חצי האי הקוריאני כולו אך היא נמצאת בחלק הדרומי של חצי האי, בסמוך לים יפן. העיר הייתה מרכז שלטוני משנת 57 לפנה"ס ועד תום האלף הראשון לספירה עת הממלכה התפרקה משתי סיבות עיקריות: הסיבה האחת הייתה פשיטות אויבים מחוץ למדינה והסיבה השנייה הייתה התפרקות פנימית.
 
אחרי תזוזת בירת הממלכה צפונה סבלה העיר גיונגג'ו מנפילה כלכלית וגם עברו עליה תקופות של שלטון רעוע. מעבר לכך, העיר סבלה מלחץ המונגולים במאה ה-13 ומכיבוש יפני בסוף המאה ה-16.

על אף כל הצרות של העיר היא שמרה על מסגרת תרבותית. במחצית השנייה של המאה העשרים החלו בשימור האתרים ובחפירת אתרים ארכיאולוגיים בעיקר עקב החלטת שלטונות קוריאה הדרומית להוכיח כי היא ממשיכתה של ממלכות קוריאה המפוארות. החלטה זו באה כתגובה לתעמולת קוריאה הצפונית כי היא ממשיכתה של קוריאה המסורתית שבירתה הייתה פיונגיאנג – הבירה הנוכחית של קוריאה הצפונית. חלקה המרכזי של העיר גיונגג'ו בעלת כ-270 אלף תושבים, נחשב למעין Open Air Museum בגלל היקף המקדשים הבודהיסטים ובגלל אתרי הקבורה ומגדל התצפית האסטרונומי, אתרים שיתוארו בהמשך.

האטרקציה המיוחדת ביותר של העיר גיונגג'ו היא של קברי המלכים - Tumuli Park – הנמצאים במרכזה. הפארק בו קיימים קברי המלכים פתוח יומיום מהשעה 8:30 בבוקר ועד 5 אחה"צ. באזור אותרו תלוליות של כעשרים אתרי קבורה של מלכים משושלת שילה ובני משפחותיהם. היפנים, ששלטו בקוריאה בשנים 1910 עד 1945 עשו כל מאמץ למחוק את ההיסטוריה רבת השנים והתרבות שהתפתחה בקוריאה הם שמו לב לתלוליות אלו בגלל שהיו מכוסות בצומח כולל עצים והם גם נתנו להן מספרים כתלוליות עפר, אך היפנים לא ידעו על קיומם של קברי המלכים בתוכם. רוב הממצאים שהתגלו בתוך קברים אלה מצויים במוזיאון הלאומי. בכל זאת ניתנת הזדמנות לבקר גם בתוך אחת התלוליות ושמה: Jonmajong והיא נבנתה בסוף המאה ה-5 לספירה, בתלולית שקוטרה 47 מטר וגובהה 13 מטר נמצא ארון קבורה מיוחד מעץ. ניתן להכנס לתוך התלולית ולראות את המבנה הפנימי שלה ואת חלקת הקבר ומה שהוסף לקבורה יחד עם המלך. בתלולית נמצאו גם כתר מזהב, עדיים ובגדים.
 
קיימים אתרי קבורה נוספים - באזור Noso-dong - הסמוכים לרחוב הראשי אך לא במרכז העיר והכניסה אליהם חינמית.

האטרקציה המיוחדת השנייה היא מצפה הכוכבים - Jomsongdae- המרוחק רק כמאה מטרים מקצה פארק תלוליות הקבורה. מדובר במבנה מאבן ששימש כמצפה כוכבים. המצפה נבנה בשנים 632-636 לספירה. 12 האבנים בשורה מהבסיס כלפי למעלה מסמלים את 12 חודשי השנה. למגדל 30 שורות אבנים זה מעל זה כסמל ל- 30 הימים בכל חודש ובכך יוצא שכל שורת אבנים מסמלת יום בחודש. בסה"כ יש במבנה 365 אבנים כשכל אבן מסמלת יום בשנה. מיקום המגדל וכיווני התצפית בו גם הם קשורים למהלך השמש וכוכבי הלכת והם מלמדים על יכולת התצפית וההבנה של תנועת גרמי השמיים כבר במאה ה-7 לספירה.

בסמוך למגדל התצפית התפתחה ביצה טבעית בשם: Anapji Pond בה גדלים צמחי לוטוס. מאחר ומדובר בביצה עמוקה וטובענית מומלץ ללכת לצדי הביצה ובשום צורה לא להכנס לתוכה. אם מגיעים לעיר בחודש אוגוסט פרחי לוטוס יהיו בשיא הפריחה וניתן לראות את שלל גווני הפרח האצילי. בכל מקרה אפשר גם אחרי אוגוסט לראות את העלים הרחבים מאד של הצמחים ואת ההלקטים אותם קוטפים המקומיים ומבשלים.

בקרבת הביצה ובהמשך הכביש שוכן ארמון Panwolsong. הארמון בנוי בצורת סהרון/ירח. המבנה היה ארמון מלכותי ומהארמון האגדי הזה שלטו על כל הסביבה. עם השנים לא נשאר מהארמון ומהמבנים שהגנו עליו דבר, מלבד מחסן מזון במבנה אבן הקרוי Sokbinggo. המקום פתוח חינם לציבור.

במרחק נסיעה של כ-16 ק"מ ממרכז העיר נמצא מקדש בודהיסטי חשוב מפורסם מאד בשם: מקדש בולגוסקה - Bulguska (בצורת כתיבה קודמת**: Pulguska). מדובר בפגודה העתיקה ביותר המוכרת בקוריאה. המקדש שוכן מחוץ לעיר, על הר הצופה דרך עמק יפה אל הים. הפגודה נבנתה באמצע המחצית הראשונה של המאה ה-6 לספירה תחת שלטונה של המלכה Sondok והורחבה בשנת 751 אך הוחרבה כליל בזמן הכיבוש היפני בשנת 1593. בשנת 1970 נבנה המקדש מחדש בהוראת פארק ששימש כנשיא קוריאה הדרומית. במקור היה המקדש בן תשע קומות ומהם נשארו רק שלוש. המיוחד במקדש הוא פסל בודהה שהוצב בתוך מבנה אבן ועל הקירות כתבים ועוד. בודהה עצמו צופה אל המפרץ והתפילות במקדש מיועדות להבטיח את יורדי הים והמזון שהים יעניק לתושבים. המקדש נודע בגגות היפים והמקושטים שבו. למבקרים במקום מצפה בכניסה ברזייה ולידה אפשר לראות נזירים ונזירות המגיעים למקדש ומקיימים טקס היטהרות ייחודי בצמוד לה. בשנים האחרונות המקדש גדל ולשם כך עוסקים בו באיסוף תרומות של רעפים עליהם יכול התורם לכתוב את שמו (וכמובן שיש גם ישראלים שעשו זאת).

כארבעה ק"מ ממקדש בולגוסקה נבנה מקדש בו היה אחד האתרים הקדושים באזור ושמו: Seokgurgam Grotto. הדרך אל האתר רגלית בלבד אך השביל סגור לציבור הרחב. בנקודה זו בחלק העליון של הרכס צופה פסל בודה אל ההרים והים במזרח – הכיוון ממנו השמש זורחת. פסל בודה זה מיוחד ונדיר משום שפוסל בסלע גרניטי. לאחר שמלכות קוריו נפלה, הבודהיזם הפך לדת מדוכאת, והאתר נזנח ונשכח. בשנת 1909 התגלה האתר ומאחר ובתקופה זו החל הכיבוש היפני, הקוריאנים סרבו בתוקף להעביר את אוצרותיו למוזיאון יפני. בשנת 1913 החלו שנתיים של שחזור המקום ולמעשה היה זה הרס האתר ולאו דווקא שיחזור. בשנת 1961 התחילו הקוריאנים בשיחזור האתר ובתיקונו ובעקבות ייחודו הוא הוכר על ידי אונסקו כאתר מורשת עולמית של האומנות הבודהיסטית.

לסיכום, סדרת אתרי הקבורה המלכותית, מצפה הכוכבים הנדיר והמקדשים הבודהיסטים הופכים את גיונגג'ו העיר למקום בו ניתן ללמוד הרבה על ההיסטוריה המלכותית ועל אורחות החיים בדת הבודהיסטית, בקוריאה.

הערות:
* רישום Gy או K בתרגום מקוריאנית ללטינית היא אותה האות בקוריאנית שהוגים אותה כאילו הייתה בין K ל-Gy.
** רישום P או B בתרגום קוריאנית ללטינית הוא אותה האות בקוריאנית שהוגים אותה כאילו הייתה בין ב ל- פ.

מתקן ההיטהרות בכניסה למקדש בולגוסקה
מתקן ההיטהרות בכניסה למקדש בולגוסקה
נזירות בודהיסטיות בקוריאה הדרומית בדרכן לתפילה במקדש בולגוסקה
נזירות בודהיסטיות בקוריאה הדרומית בדרכן לתפילה במקדש בולגוסקה
תרשים מקדש סאוקגוראם משנת 750 לספירה  המקום בו קיימים ציורי נזירים שמורים שאין להתקרב אליהם למניעת נזק. במרכז הרוטונדה (החלק העגול במבנה) ניצב פסל בודהה מגרניט הצופה לים הרחוק
תרשים מקדש סאוקגוראם משנת 750 לספירה המקום בו קיימים ציורי נזירים שמורים שאין להתקרב אליהם למניעת נזק. במרכז הרוטונדה (החלק העגול במבנה) ניצב פסל בודהה מגרניט הצופה לים הרחוק
רעפים ועליהם מצוינים שמות וברכות של התורמים לבניית המקדש כולל ארץ מוצאם
רעפים ועליהם מצוינים שמות וברכות של התורמים לבניית המקדש כולל ארץ מוצאם
תלולית עפר שהיא בעצם קבר של מלך, במרכז העיר גיונגג'ו
תלולית עפר שהיא בעצם קבר של מלך, במרכז העיר גיונגג'ו
תלויות עפר שהן קברי מלכים בין עצי החורש במרכז העיר גיונגג'ו
תלויות עפר שהן קברי מלכים בין עצי החורש במרכז העיר גיונגג'ו
מגדל התצפית האסטרונומי העתיק במרכז גיונגג'ו
מגדל התצפית האסטרונומי העתיק במרכז גיונגג'ו
פרח הלוטוס והלקטים הנאספים לצורכי מאכל, בביצה במרכז העיר גיונגג'ו
פרח הלוטוס והלקטים הנאספים לצורכי מאכל, בביצה במרכז העיר גיונגג'ו
ד
ד"ר יהושע רוטין - למד גיאוגרפיה, גיאולוגיה וקלימטולוגיה במסגרת מדעי הטבע וסיים תואר ראשון ושני בגיאוגרפיה פיסית באוניברסיטה העברית בירושלים בה גם הוכשר להוראת הגיאוגרפיה. את התואר השלישי במדעי כדור הארץ סיים באוניברסיטה העירונית של אמסטרדם (בהולנד גר מעל 3 שנים לצורך מחקר השטח שביצע). בשנת 2000 למד הדרכת טיולים בחו"ל ומאז עוסק בתיירות הן כחוקר, הן כמרצה בתחום הגיאוגרפיה של התיירות והן כמדריך ויועץ טיולים לחו"ל.