המרחצאות הרומאיים בעיר באת' באנגליה

המרחצאות הרומאיים בעיר באת' באנגליה
הרומאים הגיעו לבריטניה כבר במאה ה-1 לפני הספירה. בשנת 44 לספירה גילו הרומאים בעיר באת' מעיין של מים חמים ולכן הקימו סביבו מבנה מקורה ששימש לרחצה ולטיפולים הקשורים לטיפוח הגוף כפי שהיה מקובל בתקופה הזו. לאתר קראו הרומאים Aquae Sulis על שם האלה Sul שהיא אלה קלטית.

גיאולוגיים טוענים כי מקור המעיינות הוא בעומק של יותר משני ק"מ של מי תהום, והם נובעים כבר יותר ממאה אלף שנים. ארכיאולוגים שבדקו אבני צור שנמצאו באתר טוענים שבאזור התגורר שבט קלטי בשם דובוני שראה במעיין אתר קדוש. מאוחר יותר האגדה מספרת שהנסיך בלאדור (אביו של המלך ליר) נרפא ממחלת הצרעת ממנה סבל באמצעות בוץ שמקורו במעיינות המים החמים. מעינות אלו נובעים היום בהיקף של יותר מאלף מטר מעוקב ביממה והטמפרטורה שלהם 46 מעלות.

מי שהפך את המעיינות לאתר מרחצאות גדול ומוסדר היו הרומאים. הם בנו בית מרחץ גדול אחד פתוח ומעליו היה גג בגובה של כ-20 מטרים מעל המים. כך הפך המבנה לאחד מפלאי האימפריה הרומית בבריטניה. בנוסף, נבנו שני חדרי מרחצאות נוספים בהם הטמפרטורה של המים קטנה בהדרגה. מסביב למרחצאות הקימו הרומאים קבוצת מקדשים וזאת על פי רמת הקדושה שייחסו לאתר.

בתחילת המאה ה-4 היה המתחם בשיאו. מנהל האתר וצוותו, שכלל משרתים בקודש, רופאים, מסאג'יסטים, בנאים, משרתים ועבדים, עסקו כל העת בטיפוח המבנה ואחזקתו וכך בו זמנית התאפשרה בו פעילות רבה ומאות הגיעו לרחצה ולטיפולים.

אחרי נפילת האימפריה הרומית, המרחצאות ננטשו, צינורות המים נסתמו והאתר כוסה בוץ. הסקסונים שהגיעו לאזור בשנת 577 כלל לא התעניינו בטיפול הגוף וברחיצתו ולכן החלו לבנות בתים מעל לבריכות. רק במאה ה-18 התגלה המעין של המים החמים בעת חפירה, לצורך הטמנת קו ביוב, ואז הוחלט לחפור את האתר, לחשוף את מערכת המים הטבעיים ולהקים את המרחצאות מחדש. שם האתר הפך להיות המרחצאות הרומיים - Roman Baths תוך שיחזור כמה שיותר אוטנטי למבני המרחצאות בעבר.

המרחצאות הרומים שנפתחו לציבור מחדש בשנת 1897 על פי תכנונו של תומאס בולדווין באו לשחזר את אלו שהיו בעבר. אפשר לעלות למרפסת גבוהה מעל הבריכה המרכזית לצפות ולהתרשם מהבריכה המרכזית. משלושת צידי המרפסת הוצבו תשעה פסלים של קיסרים רומיים כמו הקיסר יוליוס ושל שליטים בפרובינציה הבריטית של האימפריה. בכל זאת צריך לדעת כי הבריכה הנוכחית שוכנת בגובה של 4 מטרים מעל הבריכה הרומית המקורית.

בשנים 2006-2010 נעשה מאמץ מחודש בעיר להסברת כלל הפעילויות הרומיות בכל הקשור לרחצה ולטיפוח הגוף כולל הכנת מצגות והקרנת תמונות על מסכים שקופים למחצה ובהם תיאור הפעילויות בחדרים השונים כולל מסג', ניגוב ורחצה של המתרחצים.

היום קיים בעיר באת' באנגליה אתר רחצה - SPA מודרני בשם Cross Bath והוא מנצל חלק מהנביעה בעוד חלק אחר זורם חופשית באתר הרומי המשוחזר.

ארבעה מתוך תשעת הפסלים על מרפסת הבריכה. משמאל לימין: הקיסר ווספטיאן, המושל אוסטורייוס קאפולה, המושל סטוניוס פאולינוס והמושל יוליוס אגריקולה
ארבעה מתוך תשעת הפסלים על מרפסת הבריכה. משמאל לימין: הקיסר ווספטיאן, המושל אוסטורייוס קאפולה, המושל סטוניוס פאולינוס והמושל יוליוס אגריקולה
בית המרחץ הגדול והפתוח באתר המכונה
בית המרחץ הגדול והפתוח באתר המכונה "המרחצאות הרומיים"
תבליט להדגמת אתר המרחצאות בתקופה הרומית
תבליט להדגמת אתר המרחצאות בתקופה הרומית
המחשה של הפעילות בחדר הניגוב וההלבשה בחדר שהיה מחומם בהזרמת מים חמים מתחת לרצפה
המחשה של הפעילות בחדר הניגוב וההלבשה בחדר שהיה מחומם בהזרמת מים חמים מתחת לרצפה
מעיין המים החמים עמוסי הגופרית (זה מקור הגוון הצהוב) באתר
מעיין המים החמים עמוסי הגופרית (זה מקור הגוון הצהוב) באתר
ד
ד"ר יהושע רוטין - למד גיאוגרפיה, גיאולוגיה וקלימטולוגיה במסגרת מדעי הטבע וסיים תואר ראשון ושני בגיאוגרפיה פיסית באוניברסיטה העברית בירושלים בה גם הוכשר להוראת הגיאוגרפיה. את התואר השלישי במדעי כדור הארץ סיים באוניברסיטה העירונית של אמסטרדם (בהולנד גר מעל 3 שנים לצורך מחקר השטח שביצע). בשנת 2000 למד הדרכת טיולים בחו"ל ומאז עוסק בתיירות הן כחוקר, הן כמרצה בתחום הגיאוגרפיה של התיירות והן כמדריך ויועץ טיולים לחו"ל.