הגיע הזמן לבקר באירלנד הצפונית

הגיע הזמן לבקר באירלנד הצפונית
אירלנד הצפונית מציעה לתייר נופי הרים יפים וציוריים כמו הרי מורנה והרי אנטרים, חופי ים חוליים ו/או מצוקיים וכן אתר ייחודי בו נחשפו כ-30 אלף משושים מבזלת חלקם ברוחב של יותר מחצי מטר. רבים יוצאים לביקור באי האירי שהוא אחד האיים בעל ההיסטוריה האנושית הארוכה באירופה המערבית. אלפי שנים התגוררה באי האירי אוכלוסייה גאלית. בעת התנצרות תושבי האי, במאה הרביעית לספירה, אירלנד הייתה מחולקת לכמאה וחמישים מלכויות קטנות בשם טואטים תחת חמש "ממלכות על" שאיחדו את כלל המלכויות הקטנות.

הממלכה הצפונית נקראה Ulster וזה גם השם האירי למה שהיום קוראים הבריטים אירלנד הצפונית. הסיבה שהתייחסתי לשמו של החבל כפי שניתן על ידי הבריטים היא, שבתחילת האלף השני לספירה הוזמנו מלכי אנגליה לעזור למלכי אירלנד להוציא ממזרח האי את הויקינגים שפלשו והתחילו בהתיישבות רחבה ובהקמת ביצורים. האנגלים אכן הגיעו ודחקו את הויקינגים אך במקביל הם גם "התנחלו" באי. אחרי מאבק ארוך של האירים בבריטים, מאבק שהתמשך מאות שנים וכלל גירוש של אירים מנחלות משפחתיות חקלאיות בצפון ובמזרח האירי לחלקו המערבי הפחות פורה, רק באמצע המאה הקודמת הצליחו האירים לחזור באמצעות משאל עם לעצמאות. חבל אחד, הוא חבל אלסטר, לא קיבל עצמאות, והבריטים ממשיכים לשלוט עד עצם היום הזה.
 
אירלנד החופשית היא מדינה עצמאית ודמוקרטית ואילו החבל הצפוני הפך למחוז בממלכת בריטניה הגדולה.

לתושבי האי האירי שמקורם בבריטניה, השליטה הבריטית באלסטר היא חלק מחייהם והם מעוניינים בשימורה. לצאצאים הקלטים באירלנד הצפונית השליטה של הבריטים בחבל ארץ זה היא שלטון זר הנכפה עליהם, ללא הסכמה. כך התחיל המאבק בין הנאמנים למלכה ולבית המלוכה הבריטי לבין האירים המקומיים הדורשים שלטון עצמי ורפובליקני בחבל אלסטר. המאבק בין הנאמנים לרפובליקנים (או כפי שנהגו לכנותו בארץ בין הפרוטסטנטים והקתולים, בהתאמה) הפך עם הזמן לא רק למאבק פוליטי אלא גם למאבק פיזי ואלים. המאבק כלל הקמת מחתרות משני צידי המתרס ולירי קטלני בתושבים ובנציגי החוק הבריטי. רק בשנת 1998 הושג הסכם השלום בין הנאמנים לרפובליקנים ולמשטר הבריטי והמחתרות הסכימו למסור את נשקם ולהמנע מכל פעילות אלימה.
 
עיר חשובה מאד בהיסטוריה הדתית של האי האירי היא דאונפטריק ובה מצוי קברו של פטריק הקדוש, הכומר שניצר את האירים. כמה אירוני המצב שבו מי שהפך את האירים לקתולים קבור דווקא בחבל היחיד הנתון תחת שלטון של רוב פרוטסטנטי.

עד הפסקת האש, בהתחשב באלימות ששלט ברחובות הערים הדירו תיירים רגליהם מהאזור. היום אירלנד הצפונית רגועה על אף ששלטי רחוב וציורי קיר מעידים על המשך התסיסה הפוליטית והחברתית דתית בחבל. בכל זאת אלסטר הפכה ליעד תיירותי והגיע הזמן להרחיב את המרחב המתויר באי האירי גם לצפונו.
 
מבחינה אנושית ואורבנית בצפון אירלנד, כמו בכל האי האירי, ניתן לבקר בכפרים עתיקים וערים יפות, אך המיוחד כאן הוא נושא ציורי הקיר הענקיים – באנגלית: Murals. בבלפסט, בירת החבל, ובעיר דרי (בלשון הבריטים: לונדונדרי) יש קירות רבים עליהם ציירו ברמה גבוהה (לא מה שמכנים גראפיטי) המלמדים את המיתולוגיה וההיסטוריה של האי ותושביו, מצד אחד, ואת המאבק בין הרפובליקנים המתגוררים ברבעים של האוכלוסייה שרובה קתולית, לבין הנאמנים ברבעים בהם מתגוררת אוכלוסייה שרובה פרוטסטנטית, מהצד האחר.

אגדת היד האדומה שהיא חלק מהמיתולוגיה האירית על קיר ברובע שנקהיל בבלפסט
אגדת היד האדומה שהיא חלק מהמיתולוגיה האירית על קיר ברובע שנקהיל בבלפסט
חולצת T שירט למכירה עם כיתוב המסבירה לכולם ברוח הומוריסטית
חולצת T שירט למכירה עם כיתוב המסבירה לכולם ברוח הומוריסטית "מי הרע ומי הטוב" באי האירי
החומה המבדילה בין רובע פרוטסטנטי לרובע קתולי בבלפסט, חומה שהפכה לסמל הפילוג בחבל אלסטר
החומה המבדילה בין רובע פרוטסטנטי לרובע קתולי בבלפסט, חומה שהפכה לסמל הפילוג בחבל אלסטר
קיר מצוייר ברובע קתולי בבלפסט לזיכרון לוחמי החופש הרפובליקנים מול הבריטים
קיר מצוייר ברובע קתולי בבלפסט לזיכרון לוחמי החופש הרפובליקנים מול הבריטים
משושי בזלת גדולים בחוף צפון אירלנד באתר המכונה ג'יינט קוזווי
משושי בזלת גדולים בחוף צפון אירלנד באתר המכונה ג'יינט קוזווי
ד
ד"ר יהושע רוטין - למד גיאוגרפיה, גיאולוגיה וקלימטולוגיה במסגרת מדעי הטבע וסיים תואר ראשון ושני בגיאוגרפיה פיסית באוניברסיטה העברית בירושלים בה גם הוכשר להוראת הגיאוגרפיה. את התואר השלישי במדעי כדור הארץ סיים באוניברסיטה העירונית של אמסטרדם (בהולנד גר מעל 3 שנים לצורך מחקר השטח שביצע). בשנת 2000 למד הדרכת טיולים בחו"ל ומאז עוסק בתיירות הן כחוקר, הן כמרצה בתחום הגיאוגרפיה של התיירות והן כמדריך ויועץ טיולים לחו"ל.