שמורת ההרים העשנים

שמורת ההרים העשנים
החלטה לטייל דווקא בשמורה שבה הסיכוי לראות את הנוף הוא נמוך נראית כמו עוד שגיאה או טעות בתכנון טיול. אבל לטייל בשמורת הטבע הלאומית Greart Smoki Mountains שמשמעות שמה ההרים העשנים או כפי שכינו אותה האינדיאנים בני שבט הצ'ירוקי "הר העשן הכחול", זו חוויה מיוחדת והנוף ההררי והמיוחד, אפילו שלעיתים נתון בערפילי עננים, נראה מדהים.

כן, ההרים בשמורת הרי סמוקי נעטפים מדי פעם בערפילים / עננים ואז טווח הראייה הוא אפסי אך בין אירוע לאירוע בהתמזל מזלו של המבקר השמש זורחת והנוף הירוק כמעט כולו בקיץ והמושלג בחורף, משגע.
 
שמורת הרי סמוקי שייכת לשתי מדינות קרולינה הצפונית וטנסי. בירת האזור העיר אשוויל מצויה בקרולינה הצפונית בחלק הדרומי של השמורה. בשמורה מספר רב של פסגות בגובה של יותר מ- 2000 מטרים, הפרוסות ברחבי השמורה שאורכה כמאה ק"מ מצפון לדרום. השמורה היא חלק מרכס ההרים הנקרא Blue Ridge המשתרע על יותר מ-90 אלף קמ"ר בדרום הרי האפלצ'ים.

בני שבט הצ'רוקי שהתגוררו באזור השמורה טרם הגיע האדם הלבן עברו טראומה קשה כאשר גורשו ממנה ועד היום הם מזכירים את הגירוש ואת הצורה האכזרית, להרגשתם, בה הוא בוצע.

כאשר המתיישבים הראשונים נאחזו בשטחי האזור הם עשו זאת תוך גידול תירס, דורה ובעלי חיים לצורך הפקת מזון. במקביל הם הקימו טחנת קמח המופעלת על אנרגיית המים הזורמים בנהרות האזור וכך התבססו במרחב כולו.

התעלומה הגדולה של המאה ה-19 הייתה מהי הפסגה הגבוהה ביותר בשמורה לשם מדידת גובה ההרים היה על החוקרים לעלות/לטפס על הפסגות ולצפות בסביבתם. פרופ' אליסה מיטשל האמינה שההר הגבוה מצוי בחלק הדרומי של האזור ולכן עלתה עליו רגלית במטרה למדוד את גובהו. מיטשל צדקה אך המאמץ באיתור הפסגה הגבוהה עלה לה בחייה ולכן ההר נקרא מאז על שמה - הר מיטשל, והיא קבורה קרוב לפסגתו, עליה הוקמה מרפסת תצפית יפה, המהווה היום אטרקציה תיירותית.

הרי הגרניט באזור והתחתרות המים בהם יצרו עם השנים את נופי המצוקים שאחד מהם Chimney Rock הפך לאטרקציה יפה ואתגרית. לצוק הבולט מעל סביבתו קשה מאד לטפס ולכן נחפרה בסלע מעלית. השנה המעלית החלה "לזייף" והיא נתקעה כמה פעמים ולכן על הרשויות להחליפה. בינתיים על המעונינים לעלות לראש הצוק לשנס מותניים ולטפס כמה מאות של מדרגות.

המאמץ שווה את הנוף הנשקף מראש הצוק רק כאשר ערפילי העננים אינם מכסים את ההררים מסביב. במקביל ניתן ללכת בשמורה למפל גבוה ויש עוד שבילים להולכי רגל רגילים ומטיבי לכת.

בעוד חשיבות האזור ויופיו היו ידועים לכל, כדי להגיע לאתרים הרבים והמיוחדים באזור ההררי היה על המטיילים לעשות דרכם ברגל ,מהדרכים שעברו בעיקר בעמקים. הצורך בעידוד הכלכלה אחרי המשבר הגדול בשנת 1929 – תקופת הניו דיל שמטרתה הייתה עידוד הכלכלה - גרם לממשלת ארצות הברית להשקיע בסלילת כביש לאורך הרי האפלצ'ים מצפון (אזור שננדואה) לדרום (אזור הרי סמוקי). הכביש שנקרא Blue Ridge Parkway מתפתל בין ההרים ויוצר קשר מצוין בין חלקי הרי האפלצ'ים מצפון ומדרום. אורכו של הכביש 378 ק"מ והוא בעל שני נתיבים בלבד אך משתלב היטב בנוף ההררים המיוערים וגם מחבר עיירות נידחות בהרים.

שמורת הטבע מציעה למבקרים בה הרבה מסלול הליכה משולטים, מים זורמים כולל מפלים והרבה צל בין עצי היער עד גובה גבול היער. בחורף חלק ממדרונות ההרים הוסבו לצורך סקי ובסתו עצי אדר הנכנסים לעונת השלכת צובעים את סביבתם בשלל גווני אדום, צהוב.

התצפית הגבוהה של סלע צ'ימני  Chimney Rock בהרי סמוקי  נוף הרי סמוקי ההולכים ומתכסים בערפילים מפסגת הר מיטשל ביום בהיר
ד
ד"ר יהושע רוטין - למד גיאוגרפיה, גיאולוגיה וקלימטולוגיה במסגרת מדעי הטבע וסיים תואר ראשון ושני בגיאוגרפיה פיסית באוניברסיטה העברית בירושלים בה גם הוכשר להוראת הגיאוגרפיה. את התואר השלישי במדעי כדור הארץ סיים באוניברסיטה העירונית של אמסטרדם (בהולנד גר מעל 3 שנים לצורך מחקר השטח שביצע). בשנת 2000 למד הדרכת טיולים בחו"ל ומאז עוסק בתיירות הן כחוקר, הן כמרצה בתחום הגיאוגרפיה של התיירות והן כמדריך ויועץ טיולים לחו"ל.